Японска методика срещу мързел, или принципът на едната минута

Съществува японската методика кайдзен, в която е заложен така нареченият принцип на 1 минута. Същността на този метод се състои в това, че човек върши нещо конкретно точно 1 минута, но всеки ден, и по едно и също време. 1 минута време е доста малко и, следователно, лесно постижимо за всеки. Мързелът не застава на пътя ви. Същите действия, които не бихте искали да вършите за половин час, измисляйки най-различни извинения или оправдания, можете лесно да изпълните за една минута.
Да поскачате на въже, да правите упражнения за очите, занимания с йога, четене на книга на чужд език, правите няколко лицеви опори – когато времето е ограничен до 1 минута, нищо не изглежда трудно, а напротив, носи радост и удовлетворение. А правейки малки стъпки, вие се усъвършенствате и постепенно се постигат отлични резултати.
Важно е и това, че вие ​побеждавате своята несигурност в силите си, освобождавате се от чувството за вина и безпомощност, изпитвате успех и победа. Вдъхновявайки се от чувство за успех, вие постепенно ще увеличавате минутните занимания до петминутни и така нататък. След това незабележимо можете да стигнете и до половин час. Напредъкът е очевиден!
Кайдзен се появява в Япония. Думата е съставна и включва други две – “Кай” (“Промяна”) и “Дзен” (“мъдрост”). Авторът на концепцията е Масааки Имаи. Той смята, че Кайдзен е една истинска философия, която може да се прилага еднакво добре в бизнеса и в личния живот.

На хората от западната култура японската техника може да изглежда неефективна, тъй като на Запад битува мнението, че без много усилия не могат да се постигнат добри резултати. Но мащабните програми, отнемащи много енергия, могат да сломят човека и да се окажат неуспешни. А принципът Кайдзен е подходящ за всички, и може да се приложи в много области на живота. Японците, например, използват стратегията за постепенно и непрекъснато подобрение в управлението.
Остава само да определите вашите нужди и да започнете прилагането на кайдзен техниката в практиката.

Коментари

Популярни публикации